Tim Coronel gelooft dat zijn sportschool weer open kan dankzij deze luchtreiniger

Algemeen Dagblad, Raymond Boere 26 feb. 2021, Laatste update: 16:03

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een luchtreiniger die het coronavirus doodt.

Autocoureur Tim Coronel gelooft erin voor de sportscholen waarvan hij eigenaar is, maar hij mag zijn zaken er toch niet mee openen. Daarom wil hij via een proefproces opening wel voor elkaar te krijgen. 

Lijdzaam afwachten

De gebroeders Coronel bezitten samen meerdere sportscholen en evenementenlocaties. Elke dag dat ze hun deuren gesloten moeten houden, kost hun duizenden euro’s. Het frustreert Coronel dat hij lijdzaam moet afwachten, terwijl er volgens hem oplossingen zijn waarvoor amper aandacht is.

Hoe mooi zou het zijn als dit een oplossing is in deze pandemie; niet alleen voor mijn bedrijf

En dus heeft hij Amerikaanse luchtreinigers laten neerzetten in de sportschool. Veel concurrenten zuiveren lucht om virussen te bestrijden, maar het Nederlandse bedrijf Quantum Projects dat deze luchtreinigers levert, claimt dat de apparaten kleine deeltjes in de lucht te blazen die Covid-19 actief onschadelijk maken. Dat zou effectiever moeten zijn, stelt het.

Oplossing

Coronel is ervan overtuigd dat het werkt. ,,Als anderen daar hun bedenkingen bij hebben, komen ze het maar onderzoeken. Laten we deze technieken nou eens serieus nemen. Hoe mooi zou het zijn als dit een oplossing is in deze pandemie; niet alleen voor mijn bedrijf, maar voor heel veel sportscholen, voor de horeca.’’

Veel uitbaters van restaurants en cafés zijn het gebrek aan perspectief voor heropening zo spuugzat, dat ze hun zaak op 2 maart willen opengooien. Die tactiek is niet aan Coronel besteed. Hij wil zich aan de regels houden en doet een officieel verzoek bij het kabinet om met gebruik van deze luchtreiniger zijn zaak te mogen openen. Wordt dat verzoek geweigerd, dan stapt hij naar de rechter voor een proefproces. ,,Deze filters zijn mede ontwikkeld door de Nasa en uitgebreid getest in toonaangevende laboratoria. Wij gaan bij de rechter aantonen dat dit werkt en dat het een veilige manier is om het bedrijf te openen’’, zegt Coronels advocaat Michael Ruperti.